ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω συναντήσεις – διαδρομές περιμετρικά του κτιρίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256). Στις διαδρομές έγιναν διάφορα σχεδιάσματα και ασκήσεις, κάποια κατέληξαν να γίνουν ολοκληρωμένα έργα και κάποια έμειναν στο στάδιο του πειραματισμού.

1η συνάντηση – διαδρομή : 20 Οκτωβρίου

Στην πρώτη αυτή “εισαγωγική” συνάντηση παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το σκεπτικό του εργαστηρίου/δράσης με βάση τα παρακάτω δεδομένα:
– Χρησιμοποιούμε τη διαδρομή – περιπλάνηση ως μέσο για την αμφισβήτηση της βεβαιότητας και τη δημιουργία των δικών μας αφηγημάτων (με βάση το σκεπτικό του Simon Pope όπως εκφράζεται στο κείμενο Ambulant Science). Δεν στηριζόμαστε στην αναπαραγωγή δεδομένης γνώσης, δεν είμαστε ‘ειδικοί’, συζητάμε για την ιστορία χωρίς να είμαστε ιστοριοδίφες και για τη φωτογραφία χωρίς να είμαστε φωτογράφοι.
– Μιλάμε για μια συλλογική αντιμετώπιση χωρίς φυσικά να καταργείται η αυτονομία του κάθε καλλιτέχνη που συμμετέχει. Για το συλλογικό κομμάτι, πιστεύω οτι είναι σημαντικό το να συμμετέχει όλη η ομάδα στις διαδρομές, και στις υπόλοιπες συναντήσεις φυσικά. Παράλληλα θεωρούμε δεδομένο οτι το κάθε μέλος της ομάδας θα πρέπει να δουλέψει από μόνο του πάνω στον σχεδιασμό την εκτέλεση και τη συνακόλουθη επεξεργασία της δική του συμμετοχής στη διαδικασία.
– Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φωτογραφικό εργαστήριο. Στόχος δεν είναι η εκμάθηση της φωτογραφικής τεχνικής αλλά η οργανική ενσωμάτωση του μέσου της φωτογραφίας σε μια συνολική εικαστική πράξη.

Μετά από συζήτηση έγινε σαφής η αναγκαιότητα προσδιορισμού κάποιων ‘παραμέτρων’ οι οποίες λειτούργησαν ως χάρτης αναγκαίος για την πλοήγησή μας σε ένα εν πολλοίς αχανές τοπίο. Οι δύο βασικότερες παράμετροι είναι πρώτον η διαδρομή και δεύτερον το εκφραστικό μέσο. Ως βασική διαδρομή -συγκεκριμένη και προκαθορισμένη για όλη την ομάδα- ορίστηκε η διδρομή περιμετρικά του μαντρότοιχου της ΑΣΚΤ. Όσον αφορά στο μέσο, ενώ υπήρξε μια ευελιξία και ελευθερία ως προς την χρήση διαφορετικών μέσων ανάλογα με την πρακτική του κάθε συμμετέχοντα-καλλιτέχνη, πρότεινα να διατηρήσουμε τη φωτογραφία ως σημείο αναφοράς, σε συνεχή διάλογο με τα υπόλοιπα εκφραστικά μέσα.

Λάβαμε ως αφετηρία της διαδρομής το κτίριο της ΑΣΚΤ ως ένα πολλαπλά ειδωμένο σύμβολο: ερείπιο ενός βιομηχανικού παρελθόντος που έληξε άδοξα, μέρος μιας ευρύτερης περιοχής με ιστορική σημασία για την πρόσφατη ελληνική ιστορία, φυτώριο των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Ένα κτίριο που έπαιξε ρόλο στην ιστορία της βιομηχανίας συμμετέχει τώρα στην ιστορία του πολιτισμού. Η επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου βρίσκεται σε συμφωνία με την πρακτική των Μικρογεωγραφιών που εστιάζουν στις διαδικασίες επανακατοίκησης, επανάχρησης και ενεργοποίησης εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αθήνα θέτοντας ζητήματα πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και ωραιοποίησης της πόλης. Προσωπικά βλέπω το κτίριο της ΑΣΚΤ ως ένα νησί ή νησίδα, ένα καζάνι δημιουργικών ζυμώσεων που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να διαχύσει τη δημιουργική αυτή ενέργεια στα πέριξ. Το γεγονός ότι περιμετρικά έχει κατά κάποιον τρόπο αποκλειστεί από ιδιωτικούς ή ημι-δημόσιους πολιτιστικούς φορείς (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και Φεστιβάλ Αθηνών) φωτίζει συμβολικά αλλά και ουσιαστικά τούτη την απομόνωση.

Να σημειώσω εδώ οτι στη συνάντηση πραγματοποιήσαμε μια ‘αναγνωριστική’ διαδρομή περιμετρικά της Σχολής ακολουθώντας τον τοίχο από την εξωτερική του μεριά, με αφετηρία το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και κατάληξη τον δρόμο που οδηγεί στο Φεστιβάλ Αθηνών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί οτι η ασφάλεια του Ιδρύματος προσπάθησε να μας απαγορεύσει να διατρέξουμε το δρομάκι μεταξύ του Ιδρύματος και του τοίχου της Σχολής ενώ πίσω από τη σχολή μας απαγόρευσαν τη φωτογράφηση γιατί ο “υδροβιότοπος” και ο περιβάλλων χώρος του ανήκει στο Ίδρυμα. Επίσης μας συνόδεψε ένας σεκιουριτάς σ’ ένα κομμάτι της περιήγησης. Παρόλ’ αυτά, καταφέραμε και τραβήξαμε μια ‘απαγορευμένη’ φωτογραφία. Επιδίωξή μας είναι η αναγνώριση γνωστών-άγνωστων περιοχών. Προσωπικά οφείλω να ομολογήσω οτι επιστρέφοντας μετά από 15 χρόνια στην ΑΣΚΤ βλέπω για πρώτη φορά τί υπάρχει από πίσω. Πρόκειται για μια διαδρομή άγνωστη σε μένα γιατί δεν υπήρξε χρήσιμη (σε αντίθεση με τη διαδρομή από το σταθμό του ΗΣΑΠ Καλλιθέα μέχρι τη σχολή, την οποία δεκάδες φοιτητές πραγματοποιούν καθημερινά). Ας βγούμε λοιπόν έξω από τα εργαστήρια, έξω από τα λευκά κουτιά, έξω από τη σχολή, κι ας παραδοθούμε στη βουκολική γοητεία μιας μετα-βιομηχανικής Αρκαδίας όπου το κεφάλαιο έχει πάρει τη θέση του Θανάτου και ψιθυρίζει γλυκά στο αυτί του θεατή: Et in Arcadia Ego.


2η συνάντηση – διαδρομή : 26 Οκτωβρίου

IMG_1146
IMG_1138
IMG_1143
Καφέ Ατού, Λαχαναγορά, Ρέντης

3η συνάντηση – διαδρομή : 2 Νοεμβρίου

_SVO5201 _SVO5200
_SVO5189 _SVO5187
_SVO5186 _SVO5157
DSC_0488 DSC_0495
Στιγμές από τη διαδρομή

_SVO5158 _SVO5161
PHOT4800 PHOT5027
“Μετατοπίσεις” από την Ευαγγελία Ραφτοπούλου

_SVO5164 ευαγγελια01
DSC_0461 DSC_0515
DSC_0471 DSC_0507
Κύλισμα ρόδας – διαγράφοντας μια διαδρομή από την Αγγελική Σβορώνου

4η συνάντηση – διαδρομή: 9 Νοεμβρίου

DSC_0003 DSC_0027
DSC_0042 _SVO6902
_SVO6377 _SVO6260
_SVO5991
Στιγμιότυπα από τη διαδρομή

_SVO6258 _SVO5994
_SVO6028 DSC_0021
Πειραματισμός με χρώμα στη λίμνη – προετοιμασία για την επιτόπια δράση της Ραφαέλλας Κωνσταντίνου.

Παρουσίαση της δράσης του Περιπλανώμενου Εργαστηρίου Φωτογραφίας: 19 Νοεμβρίου

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, 2-5 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η τελική παρουσίαση της δράσης και των έργων που προέκυψαν από το Περιπλανώμενο Εργαστήριο Φωτογραφίας “Ερείπια ενός Βιομηχανικού Παρελθόντος” στα πλαίσια του Μικρογεωγραφίες@Storefrontnyc. Στον φιλόξενο εκθεσιακό χώρο του Δ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής Α.Σ.Κ.Τ. (καθηγητής Πάνος Χαραλάμπους) στήθηκε μια έκθεση με τα έργα των συμμετεχόντων φοιτητών καθώς και documentation έργων in situ και δράσεων. Την εισαγωγή έκανε η Χαρίκλεια Χάρη παρουσιάζοντας το πλαίσιο του Εργαστηρίου δηλαδή το πρότζεκτ Μικρογεωγραφίες και την πλατφόρμα Storefront NYC. Στη συνέχεια η οργανώτρια του Εργαστηρίου, Αγγελική Σβορώνου, μίλησε αναλυτικά για τους στόχους της δράσης, τη μεθοδολογική προσέγγιση και τη διαδικασία μέσω της οποίας προέκυψε το παρουσιαζόμενο αποτέλεσμα. Ακολούθησε μια σύντομη παρέμβαση από τον Πάνο Χαραλάμπους σχετικά με το ιστορικό κτίριο της Α.Σ.Κ.Τ. και συζήτηση. Η έκθεση διήρκεσε έως και την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου.

(Στιγμιότυπα από την προετοιμασία και την παρουσίαση της δράσης)

Χρονοδιάγραμμα του Εργαστηρίου

20 Οκτωβρίου 2014: 1η συνάντηση και εισαγωγή στο Εργαστήριο. 1η διαδρομή.
26 Οκτωβρίου 2014: 2η συνάντηση – διαδρομή.
2 Νοεμβρίου 2014: 3η συνάντηση – διαδρομή.
9 Νοεμβρίου 2014: 4η συνάντηση – διαδρομή.
12 Νοεμβρίου 2014: Δράση της Ευαγγελίας Ραφτοπούλου Μετατόπιση Ι : πικ-νικ.
14 Νοεμβρίου 2014: Δράση της Ραφαέλλας Κωνσταντίνου Nowness
19 Νοεμβρίου 2014: Παρουσίαση της δράσης του Περιπλανώμενου Εργαστηρίου Φωτογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του Δ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής Α.Σ.Κ.Τ.


Copyright of photographs and videos belong to their respective owners. Please do not reproduce without permission.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>